Denuncia per contingut inadequat

El tennis com a professió: ATP i WTA

 TAGS:Fins 1968, els tornejos de Grand Slam i els campionats nacionals de tennis reunien exclusivament jugadors aficionats. La diferenciació va motivar que els tennistes professionals disputessin només tornejos oficiosos i d'exhibició. Fins la dècada dels 70 aquesta situació va marcar el desenvolupament del tennis. 

L'Associació de Professionals del Tennis (Association of Tennis Professionals, o ATP) fou creada el 1972 pels propis jugadors, per a aconseguir una temporada regular adequadament reglamentada i planificada. Amb la direcció executiva de Jack Kramern i Cliff Drysdale com a president, l'ATP va començar el seu camí cap als nous temps. 

Casualment, la WTA (Associació de Dones del Tennis) havia nascut dos anys abans, també a Houston, amb la mateixa funcionalitat que el col·lectiu masculí, tot i que el futur marcaria diferències notables. Els premis en metàl·lic, així com el seu seguiment, son molt menors. 

Des de la retirada de les Navratilova, Graff, Seles o Sánchez-Vicario, algunes de les millors raquetes del tennis femení, el circuit ha perdut talent competitiu. També audiència. Tota la resta és conseqüència d'aquesta pèrdua progressiva d'interès que ha marginat en part el tennis femení. 

Un dels canvis més significatius d'aquells anys va ser la creació d'un rànquing que regulés els mèrits dels tennistes, inexistent fins llavors. A través de factors objectius, ara quedarien valorats els mèrits de cada jugador. 

La primera anàlisi, prèvia al comunicat del 23 d'agost de 1973, va situar el genial Ilie Nastase com a primer número 1 de la història. Chris Evert, per la seva banda, es va convertir en la primera líder mundial el 3 de novembre de 1975. 

Ja en els anys 80, la creació d'un tour professional organitzat per la ATP (la WTA va planificar el seu), va comptar amb el recolzament massiu dels tennistes, que van veure així escoltades les seves demandes de creació d'un calendari més estructurat. Es tractava d'una llançadora mediàtica ideal. El 1989, el circuit ATP era una realitat. 

El 1990, patrocinat per IBM, el calendari professional ofereix 76 tornejos i premis en metàl·lic molt superiors als habituals, que seguirien pujant durant els següents anys. Els drets televisius guanyen importància per tal que tothom pugui gaudir del professionalisme. El tennis es globalitza. 

Actualment, l'ATP gestiona el circuit amb la mateixa cura. 10 Màsters 1000 i el Torneig de Màsters (els 8 millors de l'any) suposen l'oferta esportiva més atractiva del calendari, tot i que també ofereix diversos tornejos 500 i 250 durant l'any. Aquests queden designats per la quantia de punts que guanya el vencedor. Els Grand Slams i la Copa Davis perviuen independentment

Les dones comparteixen el 4 grans i alguns Màsters 1000, sota la denominació de Premier en l'àmbit WTA. Els International, en canvi, són competicions de tercera categoria. 

La era ATP, més de 20 després, viu temps d'esplendor. El duel esportiu que han mantingut i mantenen Roger Federer i Rafa Nadal durant el darrer lustre, i la aparició fabulosa de Novak Djokovic, han augmentat l'expectació en els grans tornejos. Són els tres darrers números 1 del tennis. 

Contràriament, la WTA necessita tennistes carismàtiques que recuperin l'interès pel circuit femení. De moment, les esperances recauen sobre les espatlles d'Azarenka, Sharapova, Kvitova o Radwanska. 

Gaudeixes del tennis com a afició? O aspires a convertir-te en professional?

Galeria d'imatges per El tennis com a professió: ATP i WTA

2 de 2

Mostra les fotografies de El tennis com a professió: ATP i WTA

Deixa el teu comentari El tennis com a professió: ATP i WTA

Entra a l'Obolog, o crea el teu bloc graits si encara no t'has registrat.

Avatar d'usuari El teu nom