Denuncia per contingut inadequat

Les 7 grans diferències entre bàsquet FIBA i la NBA

 TAGS:És innegable que en els últims anys el nivell de competitivitat del bàsquet europeu o, més exactament del bàsquet FIBA (sigles corresponents a la Federació Internacional d'aquest esport, que engloba les federacions de tot el món), ha escurçat distàncies amb el de l'NBA (National Basketball Association). Ho demostra el fet que els nord-americans “s'han vist obligats” a seleccionar la flor i nata dels seus jugadors per seguir dominant les competicions internacionals, i no sempre amb èxit. Anteriorment, amb portar un equip de jugadors universitaris en tenien prou, fins al moment en què van començar a arribar les derrotes... 

El reglament 

Encara que cada dia els respectius reglaments FIBA ??i NBA tenen més similituds, encara hi han diferències que fan que, en primer lloc, els jugadors que es desplacen entre els dos mons necessitin un cert període d'adaptació abans d'acostumar-se als petits detalls que encara perviuen. En segon lloc, aquestes variacions fan que, en les competicions internacionals -sota regles FIBA- sorgeixin no pocs conflictes, dissensions i frecs entre el que uns interpreten i altres aprecien. 

Malgrat que en definitiva el joc és el mateix en essència, les mateixes sabatilles de bàsquet i una pilota idèntica, aquests són els 7 punts principals del reglament en què hi ha diferència:

 • Temps de joc. FIBA: 4 quarts de 10 minuts. - NBA: 4 quarts de 12 minuts.
 • Detenció del temps després de cistella: a la NBA s'atura en l'últim minut de cada quart i en els 2 últims minuts de l'últim, a la FIBA ??només en els 2 últims minuts de l'últim quart (i els quarts extres si n'hi ha).
 • Línia de tres punts. FIBA: 6,75 m. - NBA: frontal 7,24 m, lateral 6,7 m.
 • Temps morts. El sistema és completament diferent entre una i altra competició:
  - Segons la FIBA, es reparteixen 2 temps en la 1ª meitat del joc, 3 a la 2ª i un per cada temps extra. Tots duren un minut i han de ser sol·licitats per l'entrenador a la taula d'anotacions. I es concedeixen a la següent detenció del partit o immediatament després que l'equip sol·licitant converteixi.
  - A l'NBA els temps complets són d'un minut, excepte els primers 2 temps de cada quart i els 2 temps obligatoris del segon i últim quart que són de 140 segons. En total 6 temps complets per partit, a més d'un temps de 20 segons per meitat. A cada temps extra es concedeixen 3 temps complets. Els temps morts són sol·licitats directament a l'àrbitre per un jugador dins de la pista quan el seu equip tingui la possessió o després d'una detenció en el partit.
 • Lluita. FIBA: possessions alternes després del salt inicial. - NBA: salt entre dos després de cada situació de lluita.
 • Faltes i expulsions. FIBA: 5 personals o 2 tècniques. Aquestes compten al total. - NBA: 6 personals o 2 tècniques, que no compten per al total.
 • Sancions per tècniques. FIBA: 2 tirs lliures i possessió. - NBA 1 tir lliure i represa en el mateix punt de la infracció.

A més, també hi ha diferències en les ocasions en què està permès o no interferir la pilota en el seu camí a la cistella, en les defenses zonals, limitades a la NBA, les violacions comeses durant el llançament de tirs lliures i, com no, les “passes” o “travelling”. 

Aquest és un cas curiós, ja que, malgrat que la normativa és igual a Estats Units i la resta del món, els àrbitres permeten a la NBA un pas addicional abans de posar la pilota en el parquet -2 en total-, una cosa amb la que els col·legiats FIBA ??són molt més rigorosos. 

L'estil 

Fonamentalment, a Europa es té la idea -equivocada- que a l'NBA no es defensa, que el joc és més que res físic, que els jugadors van justos de fonaments de joc. Això últim és fins a cert punt real, ja que, en la seva etapa universitària, els equips tenen prohibit realitzar entrenaments específics en un jugador

Per contra, als Estats Units hi ha el prejudici que els jugadors que arriben de fora són bàsicament tiradors i que el rigor tàctic, sobretot Europeu, és una forma d'emmascarar les debilitats atlètiques. 

Probablement en un futur aquestes idees preconcebudes aniran desapareixent, ja que en aquesta era de bàsquet global, plena d'intercanvis, cada vegada es té més en compte la qualitat i validesa dels jugadors FIBA ??per triomfar a la NBA, una cosa de la que cada any hi ha més exemples. 

A punt per saltar a la pista? Si compres material esportiu per practicar bàsquet, et recomanem 2 botes de bàsquet que t'aniran de luxe:

Deixa el teu comentari Les 7 grans diferències entre bàsquet FIBA i la NBA

Entra a l'Obolog, o crea el teu bloc graits si encara no t'has registrat.

Avatar d'usuari El teu nom